750-1

Det är inte alls ovanligt att resa bort under sportlovsveckan. Många föräldrar tar ledigt för att kunna göra något tillsammans med barnen. Kanske en vecka med skidåkning, antingen nere i alperna eller uppe i Sälen. Eller några dagar med ett besök till Stockholm med sitt enorma kulturella utbud. Andra passar på att se någon annan spännande stad eller rentav åka och hälsa på släkten. Det viktiga är att vara tillsammans och att ha det roligt.

Nu för tiden är sportlovet utspritt över en dryg månad. De olika regionerna har sin egen vecka, så att det inte blir helt kaos på vägar och på skidorterna. Det börjar i södra Sverige, och avslutas med kommunerna längs uppe i norr. Detta ger alla en chans att njuta av sin ledighet och gärna få med sig någon vintersport. För att det ska gå så smidigt som möjligt kan det vara bra att se på några tips om hur du kan packa bilen.

Ett spännande sportlov

Det är ju inte bara vintersporter som lockar under sportlovet, namnet till trots. Många väljer att vara turister i sitt eget land. Du kan fira sportlov i Stockholm. Det är en vacker stad med många aktiviteter. Du kan till och med åka skridskor på både banor och hav, i alla fall om det är en kall vinter. Annars finns det mycket kulturella evenemang, samt museer och annat som gör att veckan bara flyger förbi.

Allra helst bör du planera vad du vill hinna med. kanske inte varje minut av dagen, Men i alla fall ha en ide’ om vad som är allra viktigaste för dig och din familj. Många söker hotell nära Kungsträdgården tack vare sitt fantastiska läge. Detta kan vara till hjälp när du har begränsat med tid. Härifrån kan du gå till flera av de allra viktigaste sevärdheterna. Du har även en rad med intressanta restauranger och krogar i denna del av staden.

Det är inte alls ovanligt att komma tillbaka till Stockholm eller andra storstäder flera gånger. Dina upplevelser under sportlovet är inte alls de samma som om du kommer under sommaren. Med tanke på det stora utbudet av nöjen och annat så kommer det att ta flera år innan du ens skrapat på ytan. Om du bor inne i stan så är det enklare att hinna med allt, i alla fall det du har högst upp på din lista.

750-2

Ett annorlunda sportlov

Det är dock inte alla som kan resa bort under sportlovet. För vissa familjer är det en ekonomisk fråga, deras budget sträcker sig inte till resor. Andra måste jobba, även om de hade haft råd att vara lediga. Alla kan ju inte ta ut sin semester samma vecka, på vissa arbetsplatser finns det ett roterande schema. Men bara för att du stannar hemma måste inte veckan bli lång och tråkig. Det finns en rad aktiviteter som du kan göra på plats.

Ett antal klubbar och fritidsgårdar anordnar speciella program denna vecka. De vet att många barn är hemma och därför kan de få ihop en rejäl grupp. Allt fler ägnar sportlovet åt teknik och skapande. Läs mer på den här sidan i Mariestads-Tidningen. Verkstäder där barnen kan skapa något är alltid uppskattat. Det är också ett bra sätt att få tiden att gå om vädret är dåligt. Annars kan en tur till pulkabacken vara uppskattad. Om det finns ett långfärdsspår i närheten kan det vara en bra ide’, kanske med lunch i en raststuga.

Om du ska åka långt

Ska du åka bort med bilen under sportlovet kan det vara bra att se över den lite extra. Vinterkörning kan vara tufft för både bil och förare. Kontrollera motorn och däcken så att allt är som det ska. Ta med dig solglasögon, för det kan bli ganska ljust med både snö och skinande sol. Sedan är det också viktigt att packa ordentligt. Dels för att allt och alla ska få plats, men framför allt för säkerheten. Så packar du bilen inför sportlovsresan. Läs mer i den här artikeln från Expressen.

Tunga saker ska ligga i botten. Detta ger stadga åt bilen, vilket kan vara av stor vikt på hala vägar. Du ska också se till att allting är fastbundet eller ligger bakom ett stöd. Låt inga saker sticka upp ovanför nackstöden, till exempel. Skulle något hända kan de komma flygande som projektiler. Det är klart att du vill få med dig så mycket som möjligt, för att du ska ha ett bekvämt sportlov. Men ibland måste du helt enkelt lämna en del saker hemma. Kanske köpa nytt på ort eller hitta ett annat sätt att klara av det hela.

Det allra bästa sportlovet

Du kan ha mycket kul under sportlovet. Det är precis lagom långt för att alla ska kunna vila upp sig men ända delta i olika aktiveter. Om du är på hemmaplan så brukar det nästan alltid finnas speciella projekt för barnen i kvarteret. Eller så kan du gå till skridskobanan, pulkabacken eller skidspåren för lite extra roligt. Vare sig du stannar hemma eller reser bort kan det vara smart att läsa på vad som finns att göra så att du inte missar något.

För de som reser långväga gäller det att packa bilen på ett säkert sätt så att du slipper onödiga problem. Boka in ett trevligt hotell som ligger centralt och njut sedan av din ledighet tillsammans med familjen. De allra bästa sportloven är de när du är aktiv, och tar vara på din tid.