Det är en alldeles speciell känsla när du känner vinden ta tag i seglet och föra dig ut på vattnet. Kitesurfing är en sport som tämjer elementen. Du känner solen som bränner ditt ansikte och vattnet som stänker mot benen. Det går nästan inte att beskriva hur härligt det är att surfa med hjälp av naturens krafter. Inte för att det är så illa med andra metoder heller.

Windsurfare, wakeboardare, vanliga surfare och alla andra som håller på med vattensporter trivs alla med att vara ute i det fria. De har ingenting emot att ramla i vattnet flera gånger om, ifall det kan leda dem till det där ögonblicket när den perfekta vågen eller vindpusten kommer. Temperaturen på vatten eller luft är inte lika viktigt som att känna adrenalinet pumpa i takt med att farten ökar. Sedan gäller det bara att hitta bra ställen med ordentliga vindar för att verkligen kunna njuta av dagen.

Satsa på bra utrustning

Det lönar sig att ha bra brädor och andra tillbehör när du ska sporta. Ofta kan du hyra det du behöver i början men vartefter du blir mer säker på dig själv är det roligare att ha sitt eget. En bräda kan vara ganska individuell. Dels ska den passa din höjd och tyngd, men den ska också vara rätt för den nivå du befinner dig på. Ett proffsbräde passar inte en nybörjare, men inte heller tvärtom. Se mer på Froggy Vattensports hemsida som har ett stort sortiment av produkter för vattenaktiviteter.

Sedan var det alltså vädret och vattentemperaturen. Sverige har flera utmärkta stränder för kitesurfing, men det är ju känt för att vara kallt i vattnet. De senaste åren har temperaturen i landet ökat, men säsongen är fortfarande relativt kort. Som tur är finns det en lösning även på det lilla problemet. Det är bara att ta på sig en våtdräkt så slipper du frysa. Den håller dig varm utan att vara i vägen. Fördelen är att den också kan användas när du reser utomlands och vill skydda dig mot solen. Här hittar du den perfekta våtdräkten online.

Vart ska färden gå?

När du hittat en sport som du tycker om känns det helt rätt att satsa lite extra på den. Många reser hela världen runt för att besöka de bästa stränderna. Speciellt på vintern när det är ganska svårt med klimatet hemma. Då kan det vara skönt att kombinera sportlovet eller julledigheten med sol och bad. En växande trend i Marbella skriver Svenska Magasinet om Marbella som destination för vattensporter.

Det kan vara en fördel att resa till ställen som Marbella för att kitesurfa, speciellt om du har familj. De kanske inte delar din passion för vindarnas kastningar, men det gör ingenting. Det finns flera fina stränder där de kan bada eller sola. En plats som har det bästa av flera olika världar kan vara den perfekta semesterdestinationen. Plus att det inte ligger så väldigt långt borta, det är lätt att ta sig dit och hitta rimliga hotell.

Annars så är Västindien en stor destination för kitesurfare från hela världen. Den bästa perioden är november och december, när det också blivit kallt och ruggigt i Sverige. Brasilien har en lång kust som är helt fantastisk på senhösten, likaså Sydafrika, medan Kenya är som allra bäst i början av året. Med andra ord är det lätt att hitta fantastiska stränder med bra vindar hela året om.

Träna i god tid

Det är klart att du inte bara kan ställa dig på en bräda eller börja kitesurfa utan någon som helst förberedelse. Dels är det ju bra att lära sig sporten ordentligt från grunden, ta en kurs och lära sig från de bästa. Men även simning är bra att öva, eftersom du ofta tillbringar mer tid i vattnet än ovanpå den första tiden. Göteborgsposten ger tips för dig som vill simträna inomhus. Att kunna simma är egentligen basen för allt som har att göra med vatten. Samt en sport som är skonsam och bra för kroppen.

Har du barn kan de redan från tidig ålder få vänja sig vid vatten. Det verkar vara någon sorts koppling mellan barn och bad, för de älskar det. Låt dem få lära sig att simma ordentligt, så är kan du känna dig säkrare när ni är vid hav eller sjö. Uppdatera deras färdigheter inför varje säsong eller resa, ungefär som du gör med dig själv. Ju mer du kan om något desto roligare blir det. En vattensport bjuder på så många möjligheter och är väl värd att satsa på.

Det finns flera intressanta tävlingar för kitesurfare som börjar bli säkra på sig själva. Du kan ju börja med SM och sedan gå vidare till världsnivå. Eller så fortsätter du bara att njuta av den kontroll du har över elementen. Jagar den där vindpusten som går i rätt riktning. Det finns så många härliga destinationer som du kan utforska.